Mongoliskt lamm

Ingredienser

  • 1,3 kg lammkotletter som sitter ihop
  • 2 1/2 dl soja
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • 2 tsk sambal oelek eller samma mängd krossad chilipeppar med en pressad vitlöksklyfta
  • 1 bit färsk ingefära, stor som en tumme
  • 1 dl strösocker
  • 3 stora färska basilikablad, strimlade

Hur gör jag?

Blanda kryddorna, utom basilikan, och gnugga lammet. Lägg i en plastpåse i kylen att marinera minst 2 timmar.

Sätt på grillen i ugnen och torka av lammet och grilla kotlettraden tills den fått färg. Vänd den. Räkna med cirka 4 minuter per sida om du vill ha den röd. Ta lite längre tid för genomstekt.

Skär upp och strö strimlad basilika ovanpå.

Sås

Den bör tillagas dagen innan för att smakerna ska blandas.

  • 1 msk jordnötsolja
  • 2 msk fint hackad gul lök
  • 3 msk hackad selleri
  • 1 liten fint hackad morot
  • 1 msk curry, helst röd thailändsk
  • 7 dl kycklingbuljong
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 dl osötad kokosmjölk

Fräs löken, sellerin och moroten. Pudra curryn över och tillsätt buljongen och tärningen. Koka ihop så att 2 1/2 dl återstår, det tar ungefär en halv timme. Tillsätt kokosmjölken och koka ytterligare 10 minuter. Smaka av med curry om du tycker det behövs.

(Recept från Aino Heimerson)