Fårskinn

Från våra egna lamm som går och betar här på gårdens ägor och arrenden får vi underbara fårskinn. Skinnen är perfekta att ha till små barn, husdjur, kalla fötter eller bara lite mys i soffan.

Vi tar fram två sorters skinn, fårskinn från Pälsfår/Gotlandsfår och fårskinn från finullskorsningar. De bereds på Donnia skinn. Av skinnen gör Ulla fina hantverksprodukter.

Fårskinn från Pälsfår/Gotlandsfår

Skinnen från den svenska rasen Pälsfår är lockiga och i olika gråa nyanser, det finns från nästan svart till nästan vitt. Vi försöker hela tiden få bättre och bättre skinn genom att avla på lamm med de bästa egenskaperna och ta in baggar med bra härstammning.

Pälskinnen passar utmärkt som inredningsdetalj, att klä om möbler med, i soffan eller i sängen.

Fårskinn från finullskorsningar

Fårskinnen från finull är mer täta och krafigare än från Pälsfår och passar därför utmärkt i sängen, i barnvagnen eller i hantverksprodukter. Vi tar t.ex. fram gosiga lammskinnsulor med skinn från finullskorsningar.

Vi har fårskinn i både mörkbrun och vit.

Olika längder på ullen

Ullen på fårskinnen klipps i olika längder för att passa olika ändamål. Vi har skinn i 18mm, 35mm och fulllängd.

Den korta längden (pälsberedning) passar bäst när du vill använda skinnet som inredningsdetalj, i klädesplagg eller om du vill klä om en möbel. 35mm (plädberedning) passar utmärkt i barnvagnen eller om du vill ha lammskinnet i sängen eller soffan. Fulllängd, eller mattskinn som det också kallas, är jättevackert att ha på golvet som en matta liggandes i soffan.

Skötselråd för fårskinn

Skinnen är väldigt motståndskraftiga mot smuts och oftast räcker med att skaka skinnet. Det är det naturliga fettet som stöter ifrån smuts.

Skulle du behöva tvätta lammskinnet går det med päls- (18mm) och plädskinnen (35mm) men inte med mattskinnen (fullängd). Antingen handtvättar du eller i maskin på ullprogram 30 grader, använd ett milt schampoo/ tvättsåpa med pH 3,5 – 5,5. När du torkar skinnen ska de hänga eller ligga på galler, sträck skinnen då och då för att bibehålla formen och att de inte ska bli styva. Det är också bra att rugga upp ullen med fingrarna.