Baggarna

För att alla tackorna ska bli betäckta och det ska komma många fina lamm behövs det riktigt bra avelsbaggar. Vi köper in baggar från noga utvalda besättningar. En bagge betäcker ungefär 25 st tackor. Han kan betäcka fler men för att han inte ska bli helt slutkörd och lamningen ska komma den tid vi vill kör vi inte med fler per bagge. Nedan följer en närmare presentation av gårdens baggar.

Dorsetbaggen Bill

Dorsetbaggen Bill

Dorsetbaggen Bill

Bill är en halvdansk bagge från en avelslinje med lite långsmal kropp.

Vi köpte Bill tillsammans med Bull i våras och han kommer, under sommaren, att ha sällskap av ett grupp finullstackor.

Korsningen kommer, vad vi hoppas och tror, att ge riktig fina livlamm till nästa säsong.

Dorsetbaggen Bull

Dorsetbaggen Bull

Dorsetbaggen Bull

Bull kommer från samma besättning som Bill men är inte släkt på något vis. Han kommer från en avelslinje med kortare och biffigare kropp än Bill, men även Bull är halvdansk. Danskarna har nämligen riktigt bra avelsdjur.

Rasen dorset

Dorset är en av de sötaste raserna, med den karakteristiska luggen. Rasen tillhör de tyngre köttraserna och har den unika egenskapen att kunna lamma året runt. Det är väldigt bra för oss på Spjutsbygds Gård eftersom vi har lamning med början i december för att kunna erbjuda lamm till påsk. Vuxna baggar väger 100-125 kg.

Texelbaggen Möllers Jr

Texel-baggen Möllers Jr

Texel-baggen Möllers Jr

Möllers Jr är en stor och kraftig bagge av rasen texel som var uttagen till baggauktionen i Linköping 2008 som nu lever på Spjutsbygds Gård.

Det är lite kul när ett sånt muskelpaket ändå är så gosig och inte gör en fluga förnär. Han vet nog att han kan om han vill så han behöver inte visa sig tuff.

Rasen texel

Texel är en av de mest populära raserna bland baggar. Rasen tillhör de tyngre köttraserna och används för att den växer oehört bra och har låg fettansättning. Baggarna väger 110 – 140 kg så det är rejäla djur. Vi använder främst texel för att betäcka tackor med raserna finull och dorset.

Finullsbaggen Urban

Finullsbaggen Urban

Finullsbaggen Urban

Svarte Urban som vi kallar honom är en riktig spelevink. Han älskar att bli kliad under hakan, då njuter han ordentligt och viftar ordentligt med svansen.

Urban är en renrasig svart-brun finullsbagge och är född 2006.

Vi använder främst Svarte Urban till ungtackor (dvs. tackor som är ungefär ett år) eftersom finullslammen inte blir lika stora som t.ex. texellammen. Det gör att lamningarna blir lättare för ungtackorna som många gånger inte är helt fullvuxna. Att tackorna som blir efter finull har lätt för att få många lamm är en annan trevlig egenskap.

Pälsbaggen Lennart

Gotlandsbaggen Lennarth

Gotlandsbaggen Lennarth

Pälsbagge som, roligt nog, heter Lennart (precis som bonden här på gården). Just nu håller han på att lära känna oss och har tre andra pälsbaggar som sällskap.

Lennarth är från början inköpt på baggauktionen i Jönköping (2007) och har nu kommit till oss efter en tvåårig visit i Vimmerby. Han är lite ljusare än den vi har haft tidigare och har väldigt vackra lockar.