Vita bönor från Toscana

Ingredienser

  • 2 burkar cannellinibönor
  • 1 klyfta vitlök, fint hackad
  • 1 msk fint hackad färsk timjan
  • 2 dl vitt vin
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • 7 tunna skivor pancetta, italienskt rimmat fläsk, fint hackade eller 1 dl mycket fint hackat rimmat fläsk
  • 1/2 msk olivolja

Hur gör jag?

Hacka pancettan fint och värm i olivolja i en stekpanna tillsammans med vitlöken. Låt fettet smälta och fläsket få färg. Häll över i en kastrull. Vispa ur pannan med vinet och häll över detta i kastrullen. Öppna burkarna med bönorna. Låt dem rinna av i en sil. Häll dem i kastrullen. Rör om och smaka av med salt och peppar.

Vänd ner timjan utan att krossa bönorna. Värm allt försiktigt så bönorna inte kokar sönder. Servera bönorna med olivolja och lite citron för dem som önskar.

(Recept från Aino Heimerson)