Sommar och sol

Sommaren behåller sitt grepp om Blekinge och vi njuter av sol och sommarvärme i överflöd. Ulla och Sofie svettas framför datorerna och Lennarth längtar efter mer regn så att betet håller sig friskt och näringsrikt åt gårdens alla djur. Fåren betar i godan ro och lammen växer så att det knakar. Elise leker på gårdsplanen och tränar tillsammans med Lennarth på att valla får. Höet är slaget och plastat och gårdsplanen lyser vit av höbalar i flera våningar.

Fårvallning på Spjutsbygds Gård

Den 9:e juli hade vi Berättarfest på gården och uppslutningen var god och många kom för att lyssna till Magnus Edekling som berättade om Blekinges historia. Bondfrun Ulla beskrev hur man levde på landet förr i tiden och hur man som bondfru fick lära sig att ta till vara på allt gården gav och inte låta något gå till spillo. Sofie berättade om folktro och hur viktigt det var att hålla sig väl med alla de varelser som bebodde landsbygden och gården. Om man förargade gårdstomten kunde det gå illa för bonden och gården. Lennarth fick styra och ställa vid grillen och serverade grillad lammkorv på löpande band till hungriga besökare. Fårvallningen var ett uppskattat inslag under eftermiddagen och många förundrade sig över hundens förmåga att kunna hålla reda på de ibland ostyriga fåren.

I samband med Berättarfesten invigde vi vårt Bed & Breakfast, även om vi tjuvstartat med de första gästerna redan ett par dagar tidigare. För närvarande har vi två mysiga rum i lantlig stil till uthyrning men vi planerar ytterligare ett rum inom kort

Sofie, som är en inbiten stickerska, har tagit initiativ till ett stickkafé i gårdsbutiken så varannan söndag förgylls gårdsplanen av garn i allehanda material och kvalitéer. Om det mot förmodan skulle regna (vilket det inte har gjort ännu…) tar de klivet in i butiken och njuter av regnets smatter mot taket och värmer sig med en kopp te eller kaffe.

Nästa vecka är det dags för slakt och då fyller vi upp frysarna med färskt lammkött.

This entry was posted in Uncategorized by ulla. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.